Guide til energibesparende belysning

23uu23

Ved at følge nogle simple råd, er det faktisk muligt at sænke sit energiforbrug betragteligt. Det handler i høj grad om at ændre nogle vaner, som man måske har tilegnet sig, på et tidspunkt hvor energipriserne ikke var nær så høje som nu. Det kræver ikke den store indsats at sænke energiforbruget af strøm, hvis man blot holder de gode vaner i hævd. De fleste er formentligt ikke klar over det, men strømprisen varierer hele tiden, døgnet rundt.

 

Det kan derfor godt svare sig at overvåge strømprisen, for på den måde at effektivisere forbruget i hjemmet, så de strømkrævende apparater såsom tørretumbler og opvaskemaskine først tages i brug når strømprisen er lavest. Oftest vil strømprisen være lavest om natten, og højest imellem kl 17 og 20, hvor de fleste husstande laver mad, ser fjernsyn og generelt bare slapper af og opholder sig i hjemmet.

 

Der findes en lang række af effektive spareråd som dækker over flere af de almindelige funktioner i hjemmet. Hvis du ønsker mere information om denne type råd, kan du med fordel læse mere omkring nogle af sommerens bedste spareråd.

Udskift dine gamle lyskilder med LED

En effektiv LED pære kan i nogle tilfælde forbruge op til 75% mindre strøm, end en tilsvarende glødepære, hvis man sammenligner lysstyrken. Det er derfor en af de områder hvor det er nemmest at optimere strømforbruget. Oftest kan man blot udskifte halogen eller glødepæren med en moderne LED pære, uden at foretage større ændringer i lampens opsætning. Det er derfor nemt og bekvemt, for den almene borger, at drage nytte af denne innovative og energivenlige teknologi. Som samtidigt kan spare dig for en masse penge i el.

 

Udover at vælge en energivenlig lyskilde til dine lamper, har lampens udformning også stor indflydelse på dit strømforbrug. En dårligt udformet lampe, vil nemlig resultere i et dårligt lysmiljø. Dette kan betyde at du i stedet for at opsætte 2 effektive lamper, bliver nødt til at opsætte 6 lamper for at opnå samme lysudbytte. På den måde forbruger du 3 gange så meget strøm, alene på grund af lampens udformning og dårlige funktion.

 

Udvælg derfor dine lamper ud fra funktion og effektivitet. Du kan med fordel udskifte en ikke effektiv loftslampe med moderne led påbygningsspots. Denne type spots egner sig særligt godt til udskiftning af lamper, hvor der i stedet ønskes spot belysning. Med påbygningsspots undgår du at bore huller i loftet, eftersom at spottet blot monteres direkte på loftet i rummet, og ikke kræver en udfræsning for at blive monteret korrekt. Hvis rummet ikke har gipslofter, er dette samtidig en belysningsløsning som er væsentligt nemmere udføre.

Anvend tilbehør som kan automatisere dine lamper

Ved at fusionere energieffektive lyskilder med moderne sensorer, kan elregningen formindskes yderligere. Opsæt derfor lyssensorer eller bevægelsessensorer, som henholdsvist tænder for lyset når det er mørkt, eller ved bevægelse.

Ved at anvende en bevægelsessensor, undgår du at lyset er tændt, uden at der opholder sig nogen i rummet. En rumføler vil nemlig løbende scanne rummet, og automatisk slukke for lyset efter x antal minutter uden bevægelse.