korn

Gluten – proteinet der deler vandene

23uu23

Hvad er gluten?

Gluten er et protein, der findes i kornsorter som hvede, rug og byg. Mennesker med sygdommen cøliaki, også bare kaldet glutenallergi, kan ikke tåle gluten, og skal således undgå det i deres kost. Når du bager brød er gluten vigtig for hæveprocessen. Det er også gluten som gør dejen elastisk, når den skal æltes. Gluten findes helt naturligt i de fleste brød- og melprodukter. Men det kan også forekomme i for eksempel ketchup, lakrids og sågar i din øl. Er man glutenallergiker kan man dog stadig godt spise brød til. Der findes nemlig en lang række melprodukter, der ikke indeholder gluten. Det er for eksempel majsmel, boghvedemel, hirsemel og rismel.

Her kan du læse mere om gluten.

brød

Et omdiskuteret protein

Selvom gluten er et helt naturligt protein fra naturens side, har det været meget omdiskuteret det seneste år. Mange forsøger at undgå gluten i kosten, med det resultat at de i stedet køber færdigpakkede glutenfri produkter, der ofte indeholder tilsat sukker som smagsforstærker og derudover tilsatte emulgatorer og fortykningsmidler for at imitere brødsmagen og forbedre konsistensen. I starten af 00erne blev det nærmest yt at spise produkter med gluten som eksempelvis pasta, brød og kartofler. Samtidig sted efterspørgslen efter glutenfrie produkter markant, og selv glutenfri-hundemad begyndte hundeejere nu at efterspørge i butikkerne. Om efterspørgslen vil fortsætte er uvist, men debatten for eller imod gluten, vil helt sikkert bestå. Tilbage i 1980’erne blev smørret udsat for en lignende udskamning, i dag putter vi danskere det i indkøbskurven i stor stil, viser salgstallene fra butikkerne.

Skal du undgå gluten i din kost?

Debatten om gluten har som sagt raset de sidste par årtier. Det er klart, at lider du af glutenallergi (cøliaki), så skal du undgå gluten i din kost. Men er din krop ellers helt normalt fungerende, så er der nok ingen grund til altid at gå efter den glutenfri kost. Der findes ingen officielle tal på, hvor mange der lider af glutenallergi herhjemme. Men ifølge patientforeningen Cøliakiforeningen, interesseorganisation for folk med glutenallergi, lider cirka en procent af danskerne af glutenallergi. Men hvad så med de 99 procent andre danskere, skal de stræbe efter at putte glutenfri fødevarer i indkøbskurven, når der skal handles ind. Ikke nødvendigvis. Forskere verden over har de seneste mange år forsket i, om gluten er skadeligt for os mennesker, og det er der ifølge den nyeste forskning ikke noget, der tyder på. Forskere har nemlig igennem knap 30 år fulgt mere end 100.000 forsøgsdeltagere i USA. Og her fandt man ikke, at en glutenfri diæt er associeret med bedre hjertehelbred. Det står ikke helt klart, om den manglende sundhedstilstand skyldes et eller andet i de glutenfrie fødevarer eller en mangel på fuldkorn, der menes at beskytte mod hjertesygdomme.

hvede

Større risiko for diabetes

Ifølge en anden omfattende undersøgelse tyder meget også på, at personer med et lavt indtag af gluten, kan have en større risiko for at udvikle type 2 diabetes, det vi også herhjemme kender som gammelmandssukkersyge. Ifølge undersøgelsens konklusioner lå problemet i, at de personer der fik et lavt indtag af gluten fik færre fibre i deres kost. Det lave fiberindtag skulle således være fremmende for at udvikle diabetes. Om du helt skal undgå gluten, eller i stedet gå efter at få det i din kost, vil forskerne nok blive ved med at diskutere mange år endnu. Men helt sikkert er det, at det lille protein stadig kan dele vandene.