Hvor meget skal børn sove?

23uu23

Det kan være en evig snak i mange hjem. Hvor lang tid har børn behov for at sove. Det er der selvfølgelig forskellige meninger om, og børn er også forskellige og har forskellige behov. Her følger dog et bud på hvor meget skal børn sove.

To gange i døgnet

Helt små børn skal sove to gange i døgnet. For nyfødte kan det være helt op til mellem 16 og 18 timer at et barn skal sove i døgnet fordelt på de to perioder. Men normalt falder behovet forholdvis hurtigt. Når barnet er omkring et år gammelt, er det typisk 13 til 14 timer, det skal sovet døgnet for at være velfungerende. Dette behov er typisk meget konstant i de første leveår.

Fordeling af nattesøvn og lur

De fleste børn sover mest om natten og færre timer til deres lur om dagen. Når barnet er et halvt år, er nattesøvnen typisk et sted mellem 11 og 12 timer, mens dagssøvn er et sted mellem 3 og 4 timer. Antal sovende timer om dagen falder typisk måned og måned, og det sidste år indtil den helt bortfalder er det måske kun omkring en time at barnet sover om dagen. Børn har dog brug for fred og ro også om dagen, specielt, når de er i vuggestue mange timer om dagen

Hvornår stopper middagssøvnen?

Når barnet er omkring 4 år, stopper det typisk med at sove til middag. Barnet har dog stadig et stort behov for at sove.  Ofte et sted mellem 11 og 12 timer er en god rettesnor. Dette behov falder så typisk en smule år for år, men er alligevel ret stort indtil voksenalderen,. Som 10 årig er behovet typisk 10 timers søvn i døgnet, som 15-årige måske en halv time mindre og så som 18-årige og stort set voksen er behovet 9 timer.

Søvn er vigtigt for barnet

Helt generelt er det vigtigt at understrege at søvn er vigtigt, og det er vigtigt at få den rette mængde hver dag for at dit barn kan trives. Dit barn bliver gladere med den rette mængde søvn i barnets dagligdag.