natur

Sådan får du bæredygtighed ind i din hverdag

23uu23

Vi er på mange måder i gang med en grøn omstilling på verdensplan. I det store billede kan man som enkeltperson føle sig utrolig lille, men der e faktisk ting du kan gøre for at gøre en forskel både for miljøet og dig selv. Det handler om at få bæredygtighed ind i din hverdag ved at tænke grønt alle steder det er muligt, ved at se bæredygtighed som en investering og ved at sprede budskabet. Læs meget mere om dette nedenfor.

Tænk grønt alle steder det er muligt

Det første skridt er at tænke grønt alle steder det er muligt, i stort og småt. Skal du i gang med boligrenovering kan du fx gå med de mere miljørigtige alternativer, skal bilen udskiftes kan du kigge på el eller hybrid osv. Dette kan også ske i mindre skalaer som fx at vælge vaskepulver uden parfume, købe gin på bæredygtige flasker, spise mindre kød m.m. Der er mange steder hvor der er potentiale for optimering. Jo mere du tænker i bæredygtighed og grønne alternativer, jo flere muligheder vil åbne sig for dig. Bæredygtigheden kommer netop ind i din hverdag når d forsøger at gøre det lidt bedre i dag end du gjorde i går. Det hele behøver ikke ske på én gang, men lidt er bedre end ingenting.

gynge

Se bæredygtighed som en investering

Når du vælger de grønne alternativer vil du opleve, at disse valg ofte er dyrere end de konventionelle. Dog vil du typisk også opleve et fremtidigt afkast der overstiger merprisen. Dette taler for at se bæredygtighed som en investering. Det kan fx være når du investerer i ny varmekilde og går væk fra fossile brændstoffer og samtidig sparer på elregningen. En besparelse der på sigt bliver så stor at den ligefrem kan betale investeringen hjem. Det kan også være at du køber en elbil og sparer penge på brændstof. De grønne valg har typisk noget lavere driftsomkostninger end de konventionelle, hvorved besparelser opstår. Ligeledes kan du løbende benytte dig af statens energitilskud, når grønne valg vælges. Dette kan opnås på helt ned til udskiftning til en el spare-pærer.

Spred budskabet

Som en vaske ægte bæredygtighedsforkæmper skal du sprede budskabet til alle dem du kender. Jo mere du får talt om vigtigheden af grøn omstilling, jo bedre. Det er nemlig med til at præge dine omgivelser i en positiv retning til at gøre det samme. Tal evt. for alle de gode ting der opnås på det personlige plan, herunder især besparelserne. Alle kan gøre bare lidt uanset udgangspunkt. Derudover er det bare aldrig for sent at komme i gang, og jo mere man kan være med til at støtte de firmaer der leverer grønne alternativer, jo bedre kan de leve – og jo hurtigere kommer der flere virksomheder til der er med til at skabe konkurrence på området og presse priserne ned.