røde efterårs træer

Brug energien rigtigt: Gør dit hjem klar til efteråret

23uu23

Efterår betyder mere tid indendørs, da temperaturen falder, og mørket langsomt sniger sig ind i hverdagen. For mange danskere er det en hyggelig tid, hvor man trækker indendørs til stille stunder. Det betyder dog også et større forbrug af både strøm og varme, når det danske vejr skifter.

Her har vi derfor samlet gode råd til, hvordan du får brugt både din og hjemmets energi bedst på at blive klar til efterårets kommen. 

pudse vinduer

Tænd lys i den mørke tid

Hyggen er bestemt vigtig, når dagene bliver kortere. Her kan lys være meget stemningsskabende, men også nødvendigt, når mørket falder på tidligere og tidligere. Det koster dog også ofte mere på elregningen, når efteråret og vinteren byder på mørke og mere indeliv.

Hvis du vil spare lidt på elregningen, så er der meget, du selv kan gøre. Du kan med fordel skifte dine almindelige pærer i lamperne ud med strømbesparende udgaver. Derudover bør du huske at slukke lyset efter dig, når du forlader et rum. På den måde bruger du ikke unødvendig strøm, der i sidste ende koster i budgettet.

Giv hjemmet en ordentlig overhaling

Ligesom forårsrengøringen er godt at få ordnet, når solen begynder at titte frem tidligere og tidligere, så er det også en god ide at give hjemmet en overhaling til efteråret. Det gør nemlig dit hjem ekstra indbydende, så det er skønt at trække ind i de rene og imødekommende omgivelser. 

Det er også en god ide, at du får ordnet udendørs opgaver såsom at flytte terrassemøblerne ind, klare vinduespudsningen og fjerne nedfaldsblade. Det sparer nemlig dig energi i det lange løb, fordi du ikke står med ekstra arbejde, når foråret endelig byder os velkomne igen.

Få gerne aktiveret hele familien i at få gjort klar til efteråret, så I sammen kan nyde frugterne af arbejdet med hyggetid indendørs.

Husk de firbenede i den mørke tid

Det er ikke kun os mennesker, der mærker skiftet i årstiderne. Dine kæledyr trækker sig nemlig også mere indendørs præcis som familien. Derfor skal du være opmærksom på, at særligt kæledyr som hunde stadig har brug for at få brændt energi af, selvom det er mørkt og koldt udenfor.

Hvis du ikke får stimuleret din hund nok, kan den nemlig risikere at lave ballade, fordi den bliver rastløs og savner underholdning. Det kan i værste fald gå ud over roen i hjemmet og dine møbler.

Sørg for at fastholde de gode rutiner omkring luftning, så hunden får motioneret nok. Derudover kan du forkæle din bedste ven med en komfortabel hundeseng, hvor den kan gå til ro, når familien også trækker ind i varmen.

hund laver hundeøjne

Tænk bæredygtigheden ind i højtiderne

Højtiderne er vinterhalvårets højdepunkt, hvor familien samles til hyggeligt samvær, skøn mad og dejlige traditioner. Det kan dog betale sig for både for dit eget regnskab og for miljøet, at du tænker bæredygtige løsninger ind i højtiderne.

Du kan gentænke måden, du pakker gaver ind, spare på forurenende stearinlys og købe lokale madvarer. Det kan nemlig spare miljøet for yderligere belastning i de hyggelige tider.