energi

Sådan gør du boligen mere energieffektiv

23uu23

Det er moderne at handle energirigtigt i hjemmet. Ikke mindst, fordi det er skånsomt for miljøet. Samtidig kan du med tiden spare betydeligt på elregningen ved at være opmærksom på at forbruge mindre energi. Her får du nogle tips til, hvordan du kan opgradere din bolig, så den bliver mere energieffektiv.

Isoler døre og vinduer

Kulde og træk fra døre og vinduer er et udbredt problem i mange hjem. Mange beboere er dog ikke opmærksomme på problemet, men har vænnet sig til at justere andetsteds for at få varmet boligen ekstra op. Det er hverken energirigtigt, billigt eller miljøvenligt.

I virkeligheden kan du med et enkelt og billigt trick blive problemet kvit. Klæb tætningslister fast omkring indersiden af døre og vinduer, og du forhindrer, at det trækker ind udefra. Du kan med fordel vælge lister af god kvalitet, så du er sikker på, at de virker optimalt. Køb tætningslister her, hvis du er på udkig efter funktionelle lister af høj kvalitet, der kan købes til lavpris.

Spar på el og varme

Generelt er det en god idé at være opmærksom på at spare på el og varme i hjemmet. Det gør du dels ved at isolere din bolig bedre som beskrevet ovenfor. En anden løsning er at være opmærksom din egen adfærd. Langt de fleste danskere kan med fordel ændre i deres adfærd i hjemmet, når målet er at reducere el- og varmeregningen.

Du kan med fordel være omhyggelig med at holde regnskab over dit energiforbrug. Begynd for eksempel at føre logbog, hvor du registrerer dit forbrug på daglig basis i en periode. På den måde kan du blive opmærksom på eventuelle udsving af større eller mindre grad, så du ved, hvor du kan rette ind.

Mange overser værdien i de små handlinger i hverdagen, men tilsammen udgør de i sidste ende en stor del af energiforbruget i hjemmet. Overvej derfor for eksempel om du kan tage en ekstra trøje på og investere i varmt hjemmefodtøj frem for at skrue op for radiatoren. Tag også gerne kortere bade, og spar på det varme vand.

Til en start oplever mange, at det er uoverskueligt og nedsætter livskvaliteten at tænke over energiforbruget i hverdagen. Som regel er det dog kun et spørgsmål om vaner, og så snart de er ændret, kan du glæde dig over en mere energieffektiv bolig.