Hus, træ, vindmølle

Udnyt haven til at få grøn energi

23uu23

Stadig flere og flere boligejere ønsker at forsyne sig selv med mere grøn energi. Det kan f.eks. være igennem solceller, varmepumper og andre løsninger.

Har du en stor have har du også mange muligheder for at udnytte dele af den til at producere grøn energi til din bolig.

Her i artiklen gennemgår vi 3 muligheder for grøn energi der involvere din have.

Stikkontakt med mælkebøtte

Få opsat en vindmølle

Den første løsning er ikke for alle, men for nogle vil det være en meget rentabel løsning.
Det kommer selvfølgelig an på vind- og vejrforholdene hvor du bor. Det giver sig selv at hvis du bor i læ, og næsten aldrig har vind på din grund, så vil der ikke være meget effekt af en vindmølle.

En privat vindmølle kan også være en dyr affære, alt efter model og størrelse, men har du modsvarende et højt strømforbrug, så er det en løsning der hurtigt kan betale sig hjem i sparet energi.

Du tænker måske at en vindmølle i haven ikke lige er det smukkeste, men en erfaren anlægsgartner vil kunne hjælpe med at lave et naturskønt område omkring møllen, så denne indgår som en mere naturlig del på din grund. 

Jordvarme

Jordvarme fungerer sådan at der bliver gravet slanger ned i din have. Slangerne indeholder en væske som bliver varmet op af jorden for derefter at blive ført ind i en varmepumpe.

Denne løsning egner sig til boligejere der har et godt isoleret hjem, hvor der ikke er et synderligt stort varmetab. Er boligen ikke isoleret godt nok kan jordvarme nemlig godt blive en dyr løsning.

Derudover skal du have 3-4 kvadratmeter tilgængelig jord- eller haveareal tilgængeligt pr. kvadratmeter bolig.

Prisen på et solcelleanlæg kan variere, selvfølgelig efter størrelse, men også hvor meget af arbejdet du evt. selv kan lave med nedgravning osv. Prisen ligger på omkring 100.000 til 200.000 kr.   

Solceller

Solceller

Der er mange måder at bruge solceller på i haven, de behøver nemlig ikke kun at være installeret på husets tag, eller at være forbundet direkte til husets varmesystem.

Du kan i dag få mange løsninger indenfor f.eks. belysning, men også overvågning og vandopvarmning der kører på solceller.

Har du meget udendørs belysning kan du spare mange penge på at udskifte alt dit udendørs lys til solcellelamper. 

Hvis du opsamler regnvand kan du opvarme dette med solcelleenergi og lave en udendørs bruser, på den måde sparer du også mange penge, både i vand og opvarmning.

Solceller findes også til diverse opladning af elektroniske apparater, få f.eks. en ladestation til din robot drevne plæneklipper som kører på solcelleenergi.