I Danmark har vi det som blommen i et æg. Når vi kommer hjem fra arbejde på en kold vinterdag, bliver vi budt velkommen af et lunt, varmende og indbydende hus, der bare har stået og varmet sig op for os hele dagen. Lige nu og her er det en rar følelse at komme ind i varmen, men netop varmeforbrug er noget af det, vi danskere sløser allermest med.
Sådan kan du holde på varmen
Det er en almen fejltagelse at tage varmen fra vores radiatorer for givet. Vi skruer op og ned, som om der ikke var et i morgen. Vi udnytter generelt vores energi i husstandene på en meget uhensigtsmæssig måde – både for vores pengepung men så sandelig også for miljøet.
Hvis man gerne vil holde på varmen derhjemme, er der flere gode råd, man med fordel kan følge.
Det første er, at man kan dække sine vinduer til om natten. Enten med persienner eller gardiner. På den måde holder man på varmen omkring ruden og skaber en isolerende effekt.
Et andet godt råd er, at man skal lade være med at stille en reol eller en sofa foran radiatoren. Et stort møbel foran radiatoren vil opsluge al den varme, radiatoren udskiller, således at det ikke bliver fordelt særlig godt i rummet, hvilket resulterer i, at man skruer endnu højere op.
De små ting betaler sig
Noget så trivielt som at sørge for, at begge hasper på vinduet er lukket, kan gøre en stor forskel for varmen. Mange lukker kun den nederste, fordi den er placeret lige i rækkevidde og fordi det lige er hurtigt og nemt. Det kræver ofte lige, at man strækker sig for at lukke den øverste hasp, og derfor ender mange mennesker med ikke at gøre det. Dette forårsager, at der siver kold luft fra udenfor ind og husets varme luft ud.
Det er ganske små ting, som for eksempel det ovenstående, der skal til, hvis man gerne vil spare på forbruget i hjemmet. Det hele handler altså om at have nogle gode vaner, som man husker på, og derved kan man spare en helt masse penge, hvis blot man husker det.
At foretage drastiske ændringer
Hvis man kan se på sin energiregning, at man simpelthen har et alt for højt varmeforbrug i forhold til antallet af mennesker i husstanden samt størrelsen på denne, er der mange der tyr til større renoveringer af husstanden.
Et af de første og mest oplagte skridt er at skifte til energivenlige ruder i husets vinduer. I mange huse er vinduerne måske gamle og fremstillet i en tid, hvor energibesparelser ikke var et særlig stort tema, og derfor kan de være en af de helt store syndere i huset.
Man siger, at hvis husets vinduer ikke er blevet skiftet i omkring femten år, skal man begynde at overveje at få skiftet dem ud til nogle nyere. Hvis man sammenligner en gammel rude med en ny, energivenlig rude, taber den nye rude kun en tredjedel varme.
Man kan også vælge at isolere huset på ny. Der er mange steder i et hus, der kan trænge til isolation. Blandt andet loftet, taget, gulvet og ydervæggene. Hvis man isolerer ydervæggene, er det af mange grunde smartest at gøre det udefra. En af grundene er, at når man isolerer udefra, taber man ikke ligeså meget plads i huset, som hvis man gjorde det indefra.
Hvis man isolerer væggene indefra man kan godt regne med at der vil gå nogle kvadratmeter tabt i processen, og det ville jo være ærgerligt.
Forhåbentligt har disse råd hjulpet dig, så du kan optimere energiforbruget i din husstand.