æbletræ

Sjov i haven med æbletræer

23uu23

Livet i haven bliver sjovere, når man planter et æbletræ – for mere inspiration se https://xn--bletrer-lxaf.dk/.

Havearbejde eller høst?

Der er nogle, som elsker havearbejde. De elsker at passe og pleje græsplænen, luge ud i bedene, plante nye blomster og frugttræer og videreudvikle på projekterne fra sidste sæson. De ægte havemennesker med grønne fingre kan oprigtigt lide at bruge hele deres fritid på at være i haven. Og så er der dem, som elsker at høste frugt og grønt, når den tid kommer.

De elsker ikke nødvendigvis alt havearbejdet, men gør det mest nødvendige, der skal til for, at der kan komme noget ud i den anden ende. Uanset hvad man er motiveret af, så findes der haveudfordringer for alle på alle niveauer.

Forskellige æblesorter

Der findes forskellige æblesorter og forskellige æbletræer. Der er madæbler og spiseæbler. Madæbler er typisk mere syrlige for det betyder ikke så meget, når æblet skal bruges til at lave eksempelvis æbleflæsk med. Spiseæblerne derimod er søde, så de er lækre at spise uden tilberedelse.

Æbletræets størrelse

Et æbletræ har brug for lys og plads til at vokse i både højde og omkreds. Der findes typer af æbletræer dog, som forbliver forholdsvis lave, så hvis man ved, at man ikke har plads til et træ, der om 10 år er mange meter højt og med en enorm diameter, så kan man vælge sådan et.

buske

Æbler som vinterforråd

Æbler kan bruges til at lave mange lækre ting med såsom æblejuice, æblekage og æblegrød. De er også gode rå som en del af madpakken eller morgenmaden. Og de kan benyttes som vinterforråd. Hvis man skræller æblerne og lægger dem i fryseren, kan de uden problemer holde indtil næste efterår, hvor man igen kan høste æbler.

Så kan man i løbet af vinter og forår tage dem op af fryseren og lave æblegrød af dem. Æblegrøden kan så blive til en æblekage eller æbleflæsk, og på den måde får man glæde af sit æbletræ hele året rundt.

Hjemmelavet æblejuice

Efter nogle år vil nogle æbletræer komme op og give rigtigt mange æbler. Til den tid bliver det sandsynligvis vanskeligt at få brugt alle æblerne, heller ikke selvom man fryser nogle ned. Her kan man eventuelt anskaffe sig en frugtpresser. Så kan man lave sin egen æblejuice. Denne proces kræver nemlig en del æbler for at give noget juice.

æbler

Mad til fuglene

På det tidspunkt hvor ens æbletræ giver virkeligt mange æbler, vil mange æbler ligeledes ende som nedfaldsæbler. Det kan ikke altid svare sig at forsøge at bruge disse, da de tit er blevet stødt ved faldet og derfor har brune pletter, som er uspiselige. Det, man kan gøre i stedet for, er at rive disse æbler over i en bunke, hvor de må blive liggende. Så kan fuglene få glæde af dem vinteren over.